Laktózintoleranciával küzdesz? Isteni és gyorsan elkészíthető növényi ital receptjeinkkel búcsút mondhatsz a hasfájásnak, a puffadásnak és az egyéb kellemetlen tüneteknek!

Tálalás:

4 főre

Készítési idő:

23 perc

Kalória:

610kcal

Alkalmak:

Minden alkalom

Kókuszital, leves és curry, chia puding

Bevezetés

A receptről

Írta: Veganeeta

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókuszital, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával, az influenzával, a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van benne rost, kalcium, kálium és magnézium is. A kókuszvíz fogyasztása súlyosabb betegségek és megterhelő edzések után is javasolt.

kókusztej

Alap kókuszital elkészítése

Hozzávalók

  • 1,1 liter tisztított víz
  • 140 g kókuszreszelék
  • Csipet só
  • 4 db datolya (vagy 2-3 ek juharszirup, datolyaszirup)
  • 1,5 ek kókuszolaj

Ha ízes kókuszitalt szeretnénk, akkor kell még bele:

  • 1 tk vanília kivonat

Elkészítése

Az ArtMix Pro növényi ital főző programján elkészítjük a kókuszitalt, majd miután lejárt a program, az elkészült növényi italt leszűrjük egy szitán át egy kancsóba.

Kókusztej, curry, chia pudding
Kókusztej, curry, chia pudding

Tudtad?

A kókuszital szervezetre gyakorolt fantasztikus hatásait felsorolni is nehéz, ezért is érdemes feliratkoznod és videóinkat megnézned, mert #veganeeta minden fontos, az egészségedre gyakorolt hatását megosztja veled.

100ml tiszta kókuszitalban:

  • Fehérje 2,5% 2,5%
  • Zsír 17% 17%
  • Szénhidrát 6% 6%
Kókusztej, curry, chia pudding

A videóban szereplő többi recept elkésztése

Avokádós kókuszleves, villámgyorsan

Hozzávalók:

összesen 0,7 liter kókuszitalra lesz szükségünk

  • 2×2 cm darabka gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma konfitálva
  • ½ citrom vagy lime leve
  • 1 cm-es darabka erős paprika (chili, jalapeno)
  • 1 ek curry fűszerkeverék
  • 2 tk himalája só
  • 2-4 db nagy bazsalikom levél
  • 1,5 közepes, magozott, hámozott avokádó
  • 2 ek extra szűz oliva olaj
  • 2 ek sörélesztő pehely (opcionálisan)

A tálaláshoz tányéronként:

  • darabolt friss paradicsom
  • darabolt friss uborka
  • avokádó szeletek
  • friss koriander levél

Elkészítése:

Minden hozzávalót beleteszünk az ArtMix Pro vákumozható kancsójába, és elindítjuk a Gyümölcs és zöldség juice programot, és három perc alatt issssteni levesünk lesz, főzés nélkül.

Kókuszital, curry, chia pudding

A csodálatos Veganeeta gombás-édesburgonyás curry citromfűnáddal, mazsolás jázminrizzsel I.

A curry pasta elkészítése

Hozzávalók a curry pastához:

  • chili paprika (2 adag)
  • 4 – 6 gerezd fokhagyma (előtte sütőben megsütve), konfitálva
  • 1 szál citromfűnád
  • 1,5 evőkanál kurkuma
  • két nagy marék koriander (koriander magot is használhatsz, habár a hatása más lesz, de azzal is isteni finom)

Elkészítése:

A curry pastát a MixSy darabolóedényben készítjük el úgy, hogy mindent összeturmixolunk vele.

Kókuszital, curry, chia pudding

A csodálatos Veganeeta gombás-édesburgonyás curry citromfűnáddal, mazsolás jázminrizzsel II.

A curry hozzávalók:

  • 4 mogyoróhagyma, salotta hagyma
  • 2-3 ek curry paszta (receptet ld. fent)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kókusz olaj
  • reszelt gyömbér (kb annyi, amennyi egy teáskanálba belefér)
  • 3,5 dl – ½ liter alaplé (az alaplé mennyisége lehet kevesebb, vagy több is, az alapanyagok függvényében, ha nem szoktál főzni, megteszi a só és ízfokozó nélküli, natúr leveskockás forralt víz is)
  • 1 kg édesburi, kockázva, pucolva
  • 1 db lime leve, héja
  • 200 g gomba (fafül gomba vagy laskagomba a legeslegjobb bele)
  • 100 gram körüli összevágott (rusztikusra darált is lehet) földimogyoró
  • 350-400 ml kókuszital
  • 3 ek sörélesztő pehely
  • 3 evőkanálnyi szója szósz

Elkészítése:

A hagymákat lepirítjuk a curry pasztával, majd fokozatosan előbb a gyömbért, a gombát, majd az édesburgonyát is lepirítjuk, alaplében megfőzzük, hozzáadjuk a növényi italt, a szója szószt, amivel összeforraljuk, sörélesztő pehellyel besűrűsítjük, hozzátesszük a földimogyorót, rizzsel és plussz korianderrel táláljuk.

Kókuszital, curry, chia pudding

Desszert: Illatos, krémes, kókuszos chia puding, mangópürével, friss mentával

Hozzávalók:

  • 4,5-5 ek chia mag
  • 3-400 ml kókuszital
  • 2-3 ek agave szirup
  • 1 csapott ek kókuszreszelék, amit az ital elkészítése után leszűrünk
Kókuszital, curry, chia pudding